De Psychologie van Van Gaal
- Jordy Schouten
- Nov 20, 2022
- 2 min read
Updated: Jul 7, 2023
Het omstreden WK van Qatar gaat zo van start. Van Gaal speelt met de Oranje leeuwen tegen de Afrikaanse kampioen Senegal, het gastland en Ecuador dat knap landen als Colombia achter zich liet in de kwalificatie.
In het huidige topvoetbal zijn de verschillen tussen landen vaak klein. Zelfs de 'mindere landen' hebben nu vaak een aantal spelers in topcompetities die de ploegen op sleeptouw nemen. Op basis van de vele beschikbare beelden en data zijn de tactieken van tegenstanders vaak op voorhand al grotendeels duidelijk en kunnen teams met mindere spelers daar handig op inspelen. Hierdoor wordt het voor toplanden steeds lastiger om onvoorspelbaar te zijn en daarin het verschil te maken.

Toch zijn er een aantal favorieten. Als we de statistici moeten geloven, is Brazilië de grootste kanshebber, gevolgd door o.a. Argentinië. Echter, de teams met de beste spelers winnen niet altijd het toernooi. Zo zagen we dat op het EK de topfavoriet Frankrijk verrassend werd uitgeschakeld door Zwitserland. Dit heeft er o.a. mee te maken dat teveel talent in één ploeg niet altijd ten goede komt aan de groepsdynamiek. 'Twee apen op de rots' kunnen voor verstoring van het groepsproces zorgen en de algehele teamprestatie verminderen.
Van Gaal weet als geen ander dat het verschil gemaakt kan worden op het mentale aspect. Als arbeidspsycholoog vind ik het altijd interessant om zijn werkwijze te analyseren. Een aantal dingen vielen mij op. Allereerst neemt hij het expliciet op voor spelers waar veel kritiek op is. Zo is hij erg lovend over Daley Blind die niet in zijn beste periode zit. Hij gaat uit van zijn kwaliteiten (zijn voetbalintelligentie) en vergroot dit uit door hem te complimenteren. Het uitspreken van geloof in Daley zal zijn gevoel van zelf-effectiviteit, het geloof in eigen kunnen, ten goede komen. Dit zal zijn prestaties positief beïnvloeden (meer dan het blijven hameren op zijn gebrek aan snelheid).
Verder zet van Gaal veel in op teambuilding. Vaak zegt hij "wij hebben niet de beste spelers, maar wel één van de beste teams". Hij werkt hard aan het collectief door hen veel samen te laten doen. Op het trainingsveld zorgt hij letterlijk voor verbinding door spelers hand in hand te laten lopen, en buiten het veld stimuleert hij hen om gezamenlijk spelletjes te doen. Verbinding zorgt aantoonbaar voor versterkte intrinsieke motivatie in teams. En dit weet Van Gaal maar al te goed. Verder zet hij in op 'imagineren'. Hij laat de spelers actief mentale positieve beelden simuleren om het vertrouwen verder te vergroten en techniek van spelers in hun hoofd te verfijnen. Deze, en nog meer psychologische trucs moeten voor Van Gaal en zijn selectie het verschil gaan maken richting de finale.
Hoe ver denk jij dat Nederland gaat komen? En een belangrijkere vraag: Wat is jouw finale? En hoe ga jij daar komen? Ik help jou graag met een voorzet richting jouw doel.
Comments